Rádiostanica R-159 , P-159

Pridané: 11.04.2021 / 15:42

Tak k tejto, u nás málo videnej rádiostanici som sa dostal cez jedného dobrého známeho, ktorý mi ju zabezpečil z vojenského výpredaja bývalej ČSĽA. Nejak sa mi nepodarilo zistiť, kde a u koho sa u nás táto stanica používala. Bola bez akéhokoľvek príslušenstva, bez krytu batérie, a aj bez samotnej batérie. Chýbajúce diely k akumulátoru sa mi podarilo zohnať cez e-bay, anténu Kulikov, náhlavnú súpravu a telegrafný kľúč som doplnil zo svojich zásob. Do sady ešte patria popruhy, poduška na stanicu, 40m závesná drôtová anténa a sada zip.
Tak nejaké parametre:
frekvencia 30 až 79,999MHz po kroku 1kHz
citlivosť pod 0,7uV
modulácia F2 a F2M
výkon max 8W
dosah do 50km so 40m drôtovou anténou
váha 19kg
rozmery 305 x 160 x 170 mm
napájanie 12V akumulátor (ja som ten akku poskladal z dvoch 6V gélových olovených batérii vložených do pôvodného obalu)
Stanica umožňuje vysielanie "po hlase", alebo aj frekvenčne modulovanou morzeovkou. Zároveň ešte dokáže odosielať dáta, pravdepodobne by to šlo aj s prístrojom R-014D, ale neskúšal som to. Konektor na náhlavnú súpravu je štandartný ruský, takže nieje problém použiť akúkoľvek. Ovládanie poľným telefónom bolo možné do vzdialenosti 500m. Samotná stanica pochádza niekedy z druhej polovice 70tych rokov, rusi ju používali aj v Afganistane a používajú ju dodnes, tak ako u nás sa používa legendárna RF-10. Samozrejme za tie roky vznikli asi dve modernizácie, a príslušenstvo, vlastne je to rovnaká skriňa ako samotná stanica na použitie v automobiloch a rôznej technike. Celá stanica je už plná integrovaných obvodov a tranzistorov, ale konštrukčná škola obvodov v hliníkových blokoch tu zostala zachovaná. Zaujímavosťou je automatické ladenie zapojenej antény, takže vysielať sa dá v podstate s akýmkoľvek zapojeným drôtom. Ladenie sa uskutočnuje pridržaním tlačidla HACTP. , vtedy sa spustí relativne hlučná ladiaca mechanika a to trvá až do naladenia, vtedy ručička indikátora vojde do zeleného poľa, a stanica stíchne. Až vtedy je potrebné tlačidlo pustiť. Kontrola batérie je cez prostredné tlačidlo, pri dostatočnom napätí ide zase ručička do zeleného poľa indikátora. Vysielať ide aj za pochodu (s Kulikovom), alebo zo statického miesta (40m závesná anténa).
Stanica nemá reguláciu hlasitosti a ani podsvietenie ovládacích prvkov, čo je tiež na ruskú techniku divné. Testoval som spojenie s RF-10 na zopár kilometrov, absolútne bez problémov. Na nosenie do terénu by bola RF-10 predsa len lepšia, ako táto takmer 20kg ozruta...
Zaujímavosťou by bola aj vojenská nákupná cena stanice, tú som ale nezistil, pretože zariadenie je plné vzácnych kovov: zlato 4,24g , striebro 11,02g , platina 3,261g
A kvôli tzv. ťažiarom kovov a rôznym priekupníkom presne takéto zaujímavé zariadenia miznú zo zbierok a končia rozobraté v šrote..

Fotogaléria (20)

Štatistiky

Návštev celkovo: 40860

Návštev týždeň: 370

Návštev dnes: 59

Podpora

Náklady stránky na rok 2024 Vyzbierané/Cieľ
1 € / 110 €

Odkazy

www.hodosik.sk www.zelenavlna.com www.wftw.nl www.om3kdx.webnode.sk www.cryptomuseum.com http://rf-10.nazory.cz/